Tinerii Actori ai Schimbării, Deschide-ți Mintea pentru Lume și Mini Edu sunt doar câteva dintre proiectele prin care Crucea Roșie își propune să schimbe mentalități și să dezvolte abilitățile de empatie, decizionale și de gândire critică. Acestea au fost construite pe principiile educației non-formale și au la bază o structură pe module, fiind foarte ușor de ”predat” elevilor din școli și licee.
Prin misiunea sa, Crucea Roșie are drept scop alinarea suferinței, îmbunătățirea condițiilor de trai și a sănătății, atât pe timp de pace cât și de conflict sau dezastru. Pentru a contribui la îndeplinirea acestei misiuni, Crucea Roșie elaborat numeroase programe bazate pe educație nonformală și pe învățare prin joacă.
Aceste programme au fost elaborate având drept public - țintă elevii și liceenii, cu scopul de a crește toleranța și empatia acestora pentru grupurile defavorizate și de a-i face mult mai conștienți de perspectiva globală a evenimentelor. Printre cele mai cunoscute sunt Tinerii Actori ai Schmbării, Mini-Edu și Imagini Pozitive.
Tinerii Actori ai Schimbării reprezintă o adaptare a programului international YABC (Youth as Agents of Behavioral Change) . Este destinat tinerilor între 11 – 19 ani și dorește transformarea pozitivă a mentalităților, comportamentelor și incurajarea spiritului civic. Principiul de bază al acestui proiect este « de la inimă către minte » pornind de la cunoașterea de sine și continuând cu exersarea empatiei, toleranței și gândirii critice.
Alt proiect al Crucii Roșii este programul Mini-Edu. Acesta este destinat diseminării Dreptului International Umanitar, un cumul de legi internaționale, legiferate în urma Convențiilor de la Geneva, care încearcă reglementarea razboiul, protejarea vieților civililor și rănitilor, indiferent de naționalitate. Programul îi familiarizează pe elevi cu diversele situații de pe un câmp de luptă, cu toate variabilele acestuia, și îi învată că principalul grijă trebuie sa fie protejarea vieții civililor și refugiaților.
Al treilea proiect al Crucii Rosii, Imagini Pozitive, are rolul promovării imaginilor pozitive despre migranții vulnerabili și creșterea gradului de conștientizare asupra procesului de dezvoltare în rândul tinerilor și a publicului larg din Uniunea Europeană.